Kan papegøyer spise epler (inkludert frø, skall) - trygt eller giftig? (2023)

Epler er en hit hos nesten alle papegøyer over hele verden. Mange papegøyeeiere har funnet ut at deres kjæledyrfugler liker å spise epler så mye at de vanligvis plukker dem ut av andre frukt- eller grønnsaksblandinger for å spise først. Tross alt er de sprø, søte og saftige – med tanke på den generelle opplevelsen av å spise dem, må det være noe veldig hyggelig for papegøyer!

DOMMEN: Kan papegøyer spise epler? JA, papegøyer kan spise eplermen ikke frøene, og du må være oppmerksom på skrellene også.Les hvorfor nedenfor!

Ernæringsmessige fordeler av epler

Epler er en utmerket kilde til vitaminer, vann, mineraler og antioksidanter som er avgjørende for fuglens generelle velvære. Epler har også lite kalorier, noe som gjør dem til en perfekt godbit for din fjærkledde venn.

Epler inneholder følgende næringsstoffer:

Vitamin A

Epler inneholder vitamin A, som hovedsakelig fremmer fuglens syn, og fremmer generell vekst og vevsreparasjon i kroppen. Vitamin A er også ansvarlig for å forbedresunn hud og fjærhos papegøyer. Det er veldig viktig at papegøyen din får et daglig inntak av vitamin A.

Vitamin C

Epler er en god kilde til vitamin C, et næringsstoff som er svært viktig i papegøyer. Vitamin C styrker papegøyens immunsystem, spesielt når den er syk. Det gjør det også mulig for papegøyer å takle stress ved å opprettholde normale fysiologiske behov og metabolske prosesser.

(Video) SCP-261 Pan-dimensjonale Vending og Experiment Logg 261 Ad De + Komplett +

Det er grunnen til at du finner at papegøyer engasjerer seg i overdreven pisking når de ikke får nok av vitamin C. Suppler vitamin C hvis du finner ut at papegøyene dine engasjerer seg i denne destruktive atferden. Selvfølgelig kan det være andre helseproblemer som kan forårsake papegøyen dinå piske for mye.

Fiber

Epler er fullpakket med fiber, som forbedrer fordøyelsen hos papegøyer. Det bidrar til å forhindre forstoppelse og løs avføring hos fuglen din. Dessuten kontrollerer løselig fiber også nivået av kolesterol og blodsukker i en papegøyes kropp.

Antioksidanter

Antioksidantene som finnes i epler beskytter papegøyer mot celleskader forårsaket av frie radikaler. De spiller en viktig rolle i å beskytte fuglene dine mot blant annet hjertesykdommer, kreft. De gjør det ved å nøytralisere de frie radikalene.

Magnesium

Epler er lastet med magnesium som er ansvarlig for følgende:

  • Forbedrer normal funksjon av nerver og muskler
  • Fremmer hjertehelsen
  • Regulerer blodtrykket
  • Kontroller blodsukkeret
  • Produksjon av energi

Derfor spiller magnesium en nøkkelrolle i en papegøyes helse.

Kalium

Kalium som finnes i epler øker metabolismen av protein og glukose i papegøyer. Kalium fremmer også et sunt nervesystem og sørger for at papegøyen din alltid holder seg aktiv.

Er epler giftig for papegøyer?

Epler er trygge for papegøyer å spise. De inneholder vanligvis ingen skadelige elementer som kan skade fuglen din, bortsett fra frøene deres, som inneholder et giftig stoff kjent som cyanid. Epleskall kan også inneholde plantevernmidler hvis de ikke vaskes ordentlig. Men som vi alle vet, kan for mye av det gode potensielt skade papegøyen din. Epler, som mange andre frukter, inneholder en høy mengde sukker, og det anbefales vanligvis at frukt ikke utgjør en for stor del avfuglens diett.

Så, så mye som vi ønsker å glede våre fjærkledde venner ved å mate dem så mange epler de vil, bør vi alltid huske å tilby dem med måte for å unngå potensielle helseproblemer.

Hvordan mate epler til papegøyene mine?

Kjøp økologiske epler fordi de er fri for sprøytemidler. Vask eplene grundig, og del dem i mindre biter. Du må kanskje skrelle skallet hvis eplene ikke er økologiske, eller vaske det grundig. Fjern frøene.

Du kan håndmate papegøyene dine eller bare legge eplene i en bolle. Noen papegøyer kan ikke gjenkjenne det som mat i utgangspunktet, så det kan hjelpe å blande det med den vanlige maten. Du må kanskje presentere eplet på forskjellige måter, for eksempel i fine terninger, store terninger eller på et spyd, avhengig av hvordan papegøyen din liker å spise det best.

Noen eiere kan spise et eple selv og la fuglene nappe direkte fra eplet, spesielt hvis fuglen er en som blir nysgjerrig på hva eieren spiser. Bare vær oppmerksom på å unngå å la papegøyen komme i kontakt med deler der spyttet ditt har berørt, siden spyttet vårt ikke er bra for dem.

Unngå å la uspiste epler stå ute i mer enn to timer, da de kan tiltrekke seg bakterier og skadedyr som maur på grunn av sukkerinnholdet.

Kan papegøyer spise epleskall og hud?

Noen papegøyer kan like å spise epleskall. Selv om det ikke er absolutt nødvendig å fjerne epleskinnet før du mater papegøyen din, vil jeg anbefale å vaske eplet grundig før du tilbyr det til fuglen din, skinn og alt. Epleskinn, hvis det ikke vaskes ordentlig, kan inneholde spor av plantevernmidler som kan være skadelig for fuglen din.

Kan papegøyer spise eplefrø?

Dette er kanskje ikke godt kjent blant papegøyeeiere, men vi bør unngå å mate papegøyene våre med eplefrø. De inneholderamygdalin, et giftig stoff, som frigjør cyanid i fuglens blodstrøm når den brytes ned. Men før du får panikk, har vi vurdert risikoen for deg!

Hos mennesker kan en liten mengde eplefrø ikke skade oss siden enzymer i kroppen vår kan avgifte mindre mengder cyanid. Store mengder eplefrø kan imidlertid være farlig. Det er anslått at mennesker trenger å spise83-500 eplefrøå få cyanidforgiftning.

Det er imidlertid ikke så spesifikke data for fugler ennå, menQueensland Aviaries har anslåttat en papegøye på 100 gram må spise 50 eplefrø fra 10 epler for å gjøre betydelig skade.

I alle fall skader det aldri å unngå potensielle problemer. Så sørg for at du skreller eplet, fjerner alle frøene og kutter eplet i mindre størrelser før du gir dem til kjæledyrfuglen din.

Papegøyen min har spist eplefrø, hva gjør jeg?

For det første, ikke få panikk!

Som nevnt i forrige avsnitt inneholder eplefrø en veldig liten mengde cyanidforbindelser, som krever at frøene brytes ned for å bli frigjort. Det krever vanligvis ganske mye frø for å forårsake skade.

Du må vurdere hvor mange frø fuglen kan ha spist. For svært små fugler kan det å spise flere eplefrø ha forårsaket en viss grad av forgiftning, men dette scenariet er ganske usannsynlig siden folk vanligvis ikke lar tonnevis med eplefrø ligge. For større fugler, hvis de har spist bare ett eller to frø, kan det hende at det ikke forårsaker for mye skade. Cyanid brytes generelt raskt ned avleverenzym kalt rhodanese,og deretter utskilt fra kroppen.

Kort sagt, det er generelt lite sannsynlig at fuglen din dør av å spise et par eplefrø. Hvis du fanget fuglene dine i å gumle på noen, fjern frøene umiddelbart, overvåk fuglen din for tegn på svakhet, og ta med fuglen til veterinæren hvis du oppdager noe galt.

Kan babypapegøyer spise epler?

Du kan mate epler til papegøyeungen din, men i svært små mengder. Fordøyelsessystemet deres er ikke fullt utviklet for å håndtere mye frukt. Ellers utgjør ikke epler noen trussel for babypapegøyer så lenge du mater dem med måte.

Avhengig av nebbstyrken til fugleungen, må du kanskje kutte eplet i bittesmå biter for at ungfuglen skal kunne tygge det.

Sluttnotater

Basert på det jeg har hørt fra mange papegøyeeiere, ser det ut til at de fleste papegøyer elsker å spise epler. Epler er et trygt og sunt tillegg til fuglenes kosthold, så ta gjerne med noen stykker i fuglekotelettskålen! Du trenger bare å unngå å mate frøene, og vaske skinnet grundig hvis du har tenkt å mate dem med epler med skinn. Mating asunt og balansert kostholder nøkkelen til fuglens helse, så sørg for å mate epler i moderate mengder og ikke gjøre det til en stor del av fuglens kosthold.

FAQs

Kan papegøyer spise eple? ›

Dette kan du nok trygt fore fugler med. I tillegg er fersk, litt overmoden frukt, spesielt epler, pærer og plommer ettertraktet blant troster og meiser.

Hva skal papegøyer ikke spise? ›

Vitamintilskudd kan gi hurtig bakterievekst i vann og bør derfor heller gis i maten. Godterier og drikkevarer som brus, sjokolade, øl og kaffe er unaturlig og skadelig for fuglene. Avokado er giftig for papegøyer.

Kan fugler spise frukt? ›

Det meste av frø, korn, nøtter, frukt, bær ol kan være av interesse for en eller flere fugler. Pass på at maten ikke har salt i seg, og at den ikke er harsk eller muggen.

Hva kan ikke fugler spise? ›

Salt – småfuglers fiende

Videre skal man heller ikke gi brød eller frøblandinger med muggdannelser til fuglene. Slik mat kan utvikle brødmuggsopp, som også kan være dødelig for våre kvitrende venner, skriver fuglevennen.no.

Kan man spise eple frø? ›

Hei! Nei, du kan verken bli matforgiftet eller dø ved å spise ett frø fra en eplekjerne. Frøene inni eplet inneholder et stoff som heter cyanid. I kroppen omgjøres dette stoffet til blåsyre.

Kan man spise eple hver dag? ›

For å oppnå helsefordelene er det allerede bra med et eple om dagen, mens 2 epler er enda bedre. Epler kan spises både rå, bakte, i salater, tørkede, i bakst. Helsemyndighetene fraråder å spise mer enn 50 gram tilsatt – altså ikke fra frukt – sukker per dag – hvis behovet for kalorier er på 2000 kcal per dag.

Kan papegøyer spise agurk? ›

Nedenfor er noen gode grønnsaker man kan gi til undulaten sin: Poteter. Gi kun kokte poteter. Agurk.

Er papegøyer utrydningstruet? ›

Den nåværende situasjonen for papegøyer

I henhold til IUCNs rødliste står over 32.000 arter overfor en betydelig risiko for utryddelse. Av disse er 14 % fugler.

Kan papegøyer spise tomat? ›

Papegøyer drar nytte av alle disse mikronæringsstoffene uten problemer. Så, kan papegøyer spise tomater? Svaret er ja, men å ekskludere det fra kostholdet hvis du er i tvil, vil heller ikke skade dyret. Som med alle andre typer mat, bør du ikke tilby det i store mengder eller for ofte.

Kan man gi lettkokte havregryn til fugler? ›

Havre. Foretrekkes av: gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike. Svarttrost og rødstrupe er veldig glade i lettkokte havregryn som legges på bakken. I skikkelig kalde perioder kan det være en god ide å også tilby disse fuglene vann.

Hvilke frø kan fuglene spise? ›

Solsikkefrø er det vanligste, andre populære frø er hirse. * Nøtter: De aller fleste nøtter er god kost. Rimeligste er jordnøtter (peanøtter) på hagesenteret, mandler kan også være rimelig rundt juletider. * Kornprodukt, både hele korn, valsede korn som feks havregryn og brød/kakesmuler.

Kan man gi knekkebrød til fugler? ›

Kan man bruke knekkebrød til foring av fugler? Ja.

Kan fugler spise gresskarfrø? ›

Er det noen ville fugler som spiser gresskarkjerner? Tipper at de fleste frøspisere vil kunne spise dette dersom du legger det ut til dem.

Skal fugler ha havregryn? ›

Det er en utbredt villfarelse at man ikke skal fôre fugler med lettkokt havregryn og ris. Det heter seg at dette kan svulme opp i fuglenes mage slik at de dør. Men det finnes ingen dokumentasjon på dette, så du kan trygt legge ut slik mat.

Kan man gi ris til fugler? ›

Myte. I ulike forumer og nettsider også andre eksperter og ornitologer (fugleeksperter) sagt at det er en myte at fugler ikke kan spise ukokt havregryn, ris eller erter. Fordøyelsen til fuglene er laget slik at de tåler dette greit.

Hvilket dyr spiser eple? ›

Nå er det høysesong for epler, plommer og annen frukt i hagene rundt om i det ganske land. Dette er også populært blant skogens dyr. Elg, rådyr og grevling kan alle oppsøke hager med god tilgang på nedfallsfrukt, dette er en enkel og god matkilde nå på høsten.

Hvilke fugler spiser frukt? ›

Gråtrosten og sidensvansen er primært interessert i frukt, svarttrosten elsker frukt men spiser også annet. Ekorn, rødstrupe, kjøttmeis og blåmeis tar seg gjerne en fruktbit som dessert.

Hva spiser pappegøyer? ›

Hva spiser papegøyer? Papegøyer spiser nøtter, frukt og grønt. Noen papegøyer spiser også litt insekter.

Kan papegøyer spise egg? ›

Er kokt egg bra for fugler? Denne vanlige ingrediensen i menneskersmatlaging er bra for alle typer fugler. Så svaret er ja, papegøyer kan spise kokt egg, og de vil høste store fordeler. Disse fjærfeproduktene er en utmerket proteinkilde, men de er også rike på vitaminer.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated: 08/06/2023

Views: 5731

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.